ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ÜZERİNE

Üniversite sınav sonuçları açıklandı, tüm adaylar ve aileleri heyecan içerisinde, ellerindeki puana göre nereleri seçebilecekleri konusunda gençler için bir çok yararlı yayın yapılıyor.

Ben ise bu konunun daha farklı bir yönüne ışık tutmak istiyorum.

Bir zamanlar okuduğum kitabın adı şöyle idi: Harvard Üniversitesinde size öğretilmeyen şeyler.

Ben de Üniversite seçimi konusunda farklı şeyler söylemek istiyorum.

Üniversite kelimesi evrensel değerlerin öğretildiği yer anlamındadır. Kampüs ise bildiğimiz kamp kurma fiilinden gelir, eski çağlarda Bilgi kaynakları sınırlı olduğu için insanlar o Bilgin’in çevresinde kamp kurarlardı, yani üniversiteler Bilgi kaynaklarının çevresinde oluşurlardı.

Günümüzde ise bilgi her yerde, açık ama onun açık olması yetmez, ondan yararlanabilmek için bir yol haritasına ihtiyaç var, o haritayı da üniversiteden alacaksınız.

Üniversite kavramı bizim ülkede daha çok meslek yüksek okulu ile karıştırılıyor ve meslek sahibi olarak para kazanmak için yüksek öğrenime gidiliyor.

Bir de bizim ülkemizde genç erkekler için mecburi askerlik hizmetini subay olarak yapabilmek için üniversite diploması almak gerekiyordu, günümüzdeki gelişmeler ile bu hizmeti para vererek de yapmak mümkün oldu.

Üniversite bana göre evrensel değerlerin ve bilgilerin paylaşıldığı yerlerdir, Kamil insan olma yolundaki bir araçtır, tek başına bir amaç değildir.

Şimdi gelelim benim önerilerime:

Gideceğiniz üniversitede öğreneceğiniz teknik bilgilerin çoğunu hatırlamayacaksınız, mesleğinizi ise asıl olarak o konuda bir işe girebilirseniz öğreneceksiniz.

Yaşam boyu öğrenci olmaya ve sürekli öğrenmeye devam edeceksiniz, her gün teknoloji bize yeni meslekler getiriyor, okulu bitirdiğiniz gün belki de o güne kadar hiç bilmediğiniz yeni meslekler çıkmış olacak, yaşadıkça yeni meslekler öğrenmek zorundasınız.

Sevmediğiniz konularda sırf puanım tutuyor mantığı ile üniversite eğitimi almayın, bu hem sizin için hem de ülke için ciddi bir kaynak israfıdır.

Okuyacağınız okulu seçmeden önce onu fiziksel olarak görmek ve insanlarını tanımak çok önemlidir, sevemiyeceğiniz bir yerde vakit kaybetmeyin.

Okulda edineceğiniz “Network” yani arkadaş çevresi ömür boyunca sizinle beraber olacaktır.

Asıl kendinize sormanız gereken soru şu iki şeydir:

Ben kimim!
Nasıl bir yaşam istiyorum?

Üniversitede derslerin yanı sıra kendinizden farklı sosyal sınıflardan ve etnik kökenlerden gelen arkadaşlarınız olacak, birbiriniz ile iletişim kurmayı, birlikte çalışmayı, birlikte üretmeyi öğrenmeniz gerekecek. Farklılıkların zenginlik olduğunu ve ancak karşılıklı hoşgörü ve iş birliği ile önemli şeylerin başarılabileceğini göreceksiniz.

Ve bunları hiç unutmayacaksınız.

Son sözüm de şu:

Üniversite bir araçtır, tek başına bir amaç değildir, sadece iyi insan olma yolculuğunda güzel bir köprüdür ama bu yolculuğa giden başka köprüler de vardır.

Harvard da öğretilmese de bu güzel ülkemizde öğrenilecek çok önemli şeyler var.

Kategoriler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir