AMERİKA İNTİBALARIM 2

Amerika benim için her zaman ilginç düşüncelerin ve ilhamların kaynağı olmuştu, bu gelişimde de aynı şeyler oldu, burada görüştüğüm genç bir araştırma görevlisinden öğrendiğime göre bilimsel çalışmalarda yeni eğilimler şöyle imiş.

Her hangi bir uygulama için bir şey geliştirmek yerine doğru geliştirilmiş bir ürün için değişik uygulamalar geliştirmek daha faydalı imiş. Örneğin Elektirikli otomobiller için akü geliştirip onların kullanımını kısıtlamak yerine doğru ve uzun dayanıklı bir akü geliştirip onlar için bir çok uygulama geliştirmek daha çok kullanım alanı yaratabilirmiş.

Günümüzde Veri (data), Bilgi( information) rahatlıkla üretiliyormuş ama asıl mesele Üst Bilgi (Knowledge) üretmekmiş. Örneğin veri, köprüden geçen her aracın çeşidini ve zamanını gözlemleyerek kayıt etmekse, bilgi köprüden geçen araç çeşidini ve yoğunluk zamanlarını elde etmek. Ancak bu bilgiyi kullanarak köprü ve yol tasarımları için yenilikler geliştirmek Üst Bilgi oluyor. ( Türkçemizde sanırım information ve knowledge için aynı kelime yani Bilgi kullanılıyor, yanlışsa lütfen beni düzeltin.)

Türkiye bu kavramlara ne kadar yakın veya uzak tartışılabilir. İş hayatına bakınca aklıma bir çok soru geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz bizimle paylaşır mısınız?

Kategoriler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir