TEKNOLOJİ GERÇEKTEN DAHA İYİ BİR DÜNYA YARATIYOR MU?
Dün dünyanın her tarafındaki bilgisayar kullanıcıları ekranlarında bu mesajı gördü.
Bir çok şirket, kurum ve ülke insanı bu küresel sorundan dolayı sıkıntı yaşadı.
Teknoloji geliştikçe ona olan bağımlılığımız artıyor. Üstelik bu bağımlılık ülke, ırk, dil ve din ayırmadan herkesi içine çekiyor.
Geçen gün bankadan çıkarken cebimde hiç nakit para olmadığını hatırladım ve kapıdaki bankomattan bir 500 lira çektim. Telefonumdaki uygulamaya göre bir miktar param var ama onlar sadece dijital bir veri olarak duruyorlar, kapıdaki simitçiden bir simit almak için ise 15 lira kağıt parayı nakit olarak vermem lazım.
Benim düşüncem teknoloji bizi özgürleştirir gibi hissettirirken gerçekte tam tersini yapıyor, ona bağımlı oluyoruz.
Teknolojiyi yaratanlar dahil hiç kimse ona tam olarak hakim değil.
Teknolojinin bağımlısı olmuş insanlık ise her gün onu kullanarak kendi yaşadığı küçücük dünyayı daha da yaşanılamaz, daha bölünmüş, daha bir birine düşman bir hale getiriyor.
Rusya’nın ünlü tiyatro yazarı, ozanı Anton Çehov’un; “Eğer ilk sahnede duvarda bir silah asılıysa, oyunun sonunda mutlaka patlar” sözü bence gerçekleşti, bu kadar teknolojiye bağımlılık duvardaki silah gibi patladı.
Daha büyük tehlike ise nükleer silahlar. Yaşanılan onca acıdan sonra geldiğimiz nokta ülkelerin bir birini ellerindeki nükleer silahlar ile tehdit etmesi. Üstelik günümüze kadar defalarca yaşanmış gerçek olaylar var, her an nükleer silahlara sahip devletler yanlışlıkla bir nükleer saldırı başlatabilirler.
Bu gün yaşadığımız sözde medeniyet seviyesinin daha ilerilerinin geçmişte yaşandığını, ama bir şekilde silindiğini biliniyor.
Acaba gerçekte ilerledik mi?
Neden hala tüm insanların kaderinin karşılıklı olarak bir birlerine bağımlı olduğunu anlayamıyoruz?
Duvardaki silah bu sefer tam patlamadı ama öyle gözüküyor ki eğer yaşama olan tavrımızı ve yaklaşımımızı değiştirmezsek bu sefer geri dönülmez şekilde patlayacak.
Türkiye’nin siber güvenliğine gelince, bu konuda sayın Selçuk Bayraktar beyin bir açıklaması oldu ama bence kamuoyunun daha kapsamlı bir resmi açıklamaya ihtiyacı var.
Soru şu:
Ülkemizde siber saldırılara karşı ne kadar güvendeyiz?
Ne dersiniz?
Kategoriler
- Annem (4)
- Deprem (9)
- Eğitim (56)
- Hayat (49)
- İş Hayatı (35)
- Kişisel Düşünceler (271)
- Koçluk (81)
- Koronavirüs (14)
- Liderlik (17)
- Müzik (18)
- Spor (41)
- Takım Oyunu (8)
- Teknoloji (9)