KİTABIM " KOÇLUĞUN ÖTESİNE "
BİLGELİĞE DOĞRU
"Benim yıldızım senin için yıldızlardan biri olacak ve yıldızları seyretmekten hoşlanacaksın,
çünkü tümü senin dostun olacak…" Küçük Prens, Saint -Exupéry
Evrenin bütünü içinde ufacık bir zerre olan dünyamızda kendimizi her şeyin merkezi sanarak yaşıyoruz. Çoğu insan da koçluk eğitiminden sonra, kendisine sahip olmadığı bir anlam yapıştırıyor. Ve böylece yarış başlıyor; herkes oyunda ama gerçek oyunun pek az kişi farkında.
Usta Koç Tunçel Gülsoy farkına varmanın bir sürü ayrıntılı ve incelikli detaylarını farklı konular üzerinden anlatıyor.

KİTABIM İLE İLGİLİ REFERANSLAR
Linked'inden Tülin Çeneli Dönmez
Profesyonel koçluk denince, aklıma gelen ilk isimdir Tunçel Gülsoy. Profesyonel koçluğu, sadece bana değil dokunduğu herkese sevdiren, bize her daim ilhan veren bir isim, bizim için bu alanda bir duayen. Kendisinin Esentia Academy’deki eğitimlerine katılmış ve eşsiz koçluk atölyelerini deneyimlemiş biri olarak, yoluma ışık tuttuğu için kendimi her zaman şanlı hissederim.
Tunçel hocamın, hepimizin bildiği ve derslerimizde de çokça bahsettiği aynı zamanda hayat mottosu olan, "Koçluğun Ötesine, Bilgeliğe Doğru" adını verdiği kitabını çıktığı gibi alıp okudum. Kitap, tam bir baş ucu kitabı olacak özellikte, kısa kısa hayata dair koçluğa dair yazılardan oluşuyor. Ardından da dergimiz için röportaj yapmak üzere heyecanla kendisiyle iletişime geçtim ve her zamanki nezaketiyle beni Cihangir’de buluşmayı tercih ettiği Firuz Cafe’de ağırladı. Röportaj bahane, sohbet ve üzerine muhteşem koçluk seansı şahane bir deneyim oldu yine benim için.
Kitabını ve röportajını okuyan herkese ilham vermesi dileğiyle…
İlgili Linkedin yazısının Kaynağı
Not: Röportaj Sayfa 34'de.
Uwords Dergisi - Ocak 2025 - Sayı 12 - Sayfa 34


Linked'inden Serkan Yıldız
"İnsan Neden Kitap Yazar? "
Sorusuyla başlamış Tunçel Gülsoy kitabına, "Baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş" ve bu sedaya iyiki de eklemiş bu kitabı
Bir paylaşımda gördüm ve merak edip aldım; okudukça iyi ki almışım dedim. Akıcı, sade ve çok içten kaleme alınmış bana göre. Sanki Tunçel bey benimle konuşuyormuş gibi hissettim...
Kitapta çok güzel alıntılar ve metaforlar var.
Mevlâna Öğretisi
Pizza perspektifi
Koçluk alet çantası
Trabzon Vakfıkebir tereyağı ile yapılmış pilav perspektifi (acıktığımı hissettim bu metaforu yazınca )
Radyo ve doğru frekans ayarı
Kitaptan bazı alıntılar yaparakta bir paylaşım yapmak istedim.
Dışarda çok güzel bir kar yağışı var, herkese keyifli bir akşam dilerim.
Linked'inden Acar Baltaş
Koçluk, sadece teknikleri öğrenmekle bitmez; asıl mesele, onları özümseyerek kendi tarzını yaratmak ve koçlukta bir sonraki noktaya gitmektir. Bilgi, deneyim ve sezginin harmanlandığı bu yolculuk, bireysel farkındalığı aşarak toplumsal dönüşüme de kapı aralar. Bu yazı, koçluğun sınırlarının ötesine geçerek bilgelik yolunda ilerlemenin hikâyesini anlatıyor.
Aşağıdaki bağlantıdan, makaleye ulaşabilirler.
Linked'inden Ayşe Akın Dönmez
Yeni yıla girmemizle beraber ailemizde yaşadığımız kaybın derin üzüntüsü ve hemen sonrasında Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın faciasının etkileriyle bir süre içerik üretmeye ara vermiştim. Bu süreçte belki de her şeye rağmen hayata umutla bakabilmemi sağlayan en önemli destekçilerim ailem ve kitaplarım oldu.
Hayatımın zor bir dönemine girdiğimi bilmeyerek okumaya başladığım Tuncel Gülsoy’un "Koçluğun Ötesine, Bilgeliğe Doğru" kitabının bana bu dönemimde de eşlik etmesi belki de tesadüf değildi. Çünkü kitabın okurken de sanki koçluk görüşmesindeymişim gibi hissettirebildiğini ve kendime güçlü sorular sorarak umudumu ve öğrenme isteğimi canlı tutmama yardım ettiğini farkettim.
Dört bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde koçluğun nasıl olması gerektiği eşsiz metaforlarla ve farklı perspektiflerden anlatılıyor. İkinci bölümde eğitimin özüne geçiliyor. Dijitalleşmenin yansımaları, eğitim sisteminin nasıl olması gerektiği üzerine örneklerle beraber ustalıkla anlatılıyor.
Üçüncü bölümde ise son derece çarpıcı örneklerle Tunçel Gülsoy adeta bilginin bilgeliğe dönüşmesinin derinlikli bir fotoğrafını çekiyor.
Son bölümde ise yaşadıklarından öğrendiklerini ve ilham aldıklarını koçluk perspektifiyle oldukça yalın ve samimi bir dille kalbimize işliyor.
Bu kitabı okurken eş zamanlı olarak Marcus Aurelius’un 2000 yıllık mutlu yaşama rehberini de okudum. Kitapta mutlu bir hayatın çok az şeye bağlı olduğu ve ölümlü bir dünyada insana yaraşır şekilde yaşamaktan daha yüksek bir amaç olamayacağı hatırlatılıyor.
Bilginin bilgeliğe dönüşme yolculuğunda koçlukla yol almanın anlamlı ve mutlu bir yaşamın da anahtarı olduğunu anladığım "Koçluğun Ötesine, Bilgeliğe Doğru" kitabı ile Tuncel Gülsoy, Marcus Aurelius’un "2000 Yıllık Mutlu Yaşama Rehberi" kitabında yazanların adeta nasıl pratiğe dönüştürülebileceğini bizlere göstermiş.
Kitaba dair en sevdiğim şeylerden birisi de son derece ilham veren alıntılarla dolu olmasıydı. Bunlardan beni en çok etkileyenleri de ayrıca paylaşıyorum. "Yara, ışığın senin içine girdiği yerdir." - Mevlana
"Bir mum başka mumları yakarsa kendi ışığından bir şey kaybetmez ama her yer daha aydınlık olur." - Mevlana
"Oyun bitince şah da piyon da aynı kutuya konur." - Pushkin
"En iyi daktiloya sahip olmak en iyi romanı yazabilmeyi sağlamaz." - Ara Güler
"Dünyada görmek istediğiniz değişikliğin kendisi siz olun." - Gandhi
"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin." - Mustafa Kemal Atatürk
"Hata diye bir şey yoktur, öğrenme fırsatı vardır. En büyük hata, hata yapmamaktır." - Miles Davis
"Görüşünüz ancak yüreğinize baktığınızda berraklaşır. Dışa bakan düş görür. İçe bakan uyanır." - Carl Jung