SIK SORULAN SORULAR

Koçluk ve Mentorluk arasındaki farklar nedir?

Koç kişisel gelişim isteyen kişinin düşünme yolculuğuna eşlik eden kişidir. Koç o kişiye sorular sorarak onu dinleyerek kendisinde zaten mevcut olan cevapları görmesini sağlar, o kişinin yaşamını geliştirmek için önünde olan seçenekleri fark etmesine destek olur.

Mentorluk ise belli bir konuda uzman olan kişilerin kendi kişisel deneyimlerini ihtiyaç duyan diğer insanlarla paylaşmasıdır. Koç tavsiye vermez, kişinin kendi cevabını kendisinin bulmasını sağlar. Mentor tavsiye verir.

Kimler koçluk Almalı ?

Aslında günümüzün karmaşık dünyasında bana göre çocuklar dahil herkesin koçluk alması gerekir.

Koçluk süreci nasıl işler?

Koçluk almak isteyen kişi ile koç bir araya gelirler ve tanışıp bir ön konuşma yaparlar, aralarında güçlü bir bağ oluştuğunu hissederlerse bir yol haritası çizerler. Hangi konularda gelişim isteniyorsa bunlar ortaya konur. Normal olarak ilk etapta duruma göre 6-8 seanslık bir program yapılır, eğer istenilen hedeflere varılırsa bu seanslar tekrar uzatılır. Seanslar bittiğinde bir karşılıklı geri bildirim seansı yapılarak kazanımlar değerlendirilir.

Koçluğun faydaları nedir?

Kişinin kendi hakkındaki farkındalığı artar, yaşamında onun için en önemli şeylerin, öz değerlerinin ve önceliklerinin neler olduğunu fark eder. Farkındalık insanın gelişim yolunda ilerlemesinin ilk adımıdır.

Koçluk eğitimi nasıl alınır?

Uluslararası Koçluk Dernekleri tarafından akreditasyon verilmiş eğitimleri sunan okullardan eğitim alınmalıdır. Ben International Coach Federation ICF onaylı üç ayrı koçluk programını bitirdim, başka federasyonlar da var. Bunları Google araştırması ile görebilirsiniz. Hangi koçluk okuluna gitme konusunda bir çok seçenek var, benim önerim ya bilen birinden tavsiye almak ya da bu okulların her birisi ile temas kurarak program içeriklerini, eğitim bedellerini ve öğretmenlerin kimler olduklarını öğrenmenizdir.