KOÇLAR VE START-UPL’AR İŞ BİRLİĞİ YAPABİLİRLER Mİ?

Kısa bir yaz tatili için gittiğim sakin bir deniz kıyısındaki tesiste aşağıda resmini gördüğünüz dergi elime geçti.

Türkiye’nin ne kadar çok katmanlı bir ülke olduğunu anlamak için bazen alıştığımız konfor ve ön yargı alanlarının dışına çıkmak gerekiyor. Tıpkı içinde yaşadığı okyanusu algılayamayan bir balığın sudan dışarı zıplayınca içinde yüzdüğü yerin büyüklüğünü kavraması gibi bende ülkemin gerçek boyutlarını bu dergide hissettim. Hissettim diyorum çünkü anlama konusunda daha yapmam gereken işler var.

Dergide adı geçen genç girişimcilerin yaptıkları işler, yaşam öyküleri, cesaretleri ve geniş vizyonları çok etkileyici. Türkiye’de bir çok dünya klasmanında yarışan genç teknoloji girişimcisi var. Uluslararası arenada evrensel kurallar ile yapılan bir rekabet dünyasında mükemmel başarılar elde ediyorlar.

Burada yükselmek için bilgi, çalışkanlık, vizyon ve yaratıcılık gerekiyor, yardımlaşma var ama biat kültürü, adamını bulmak, torpil gibi şeyler yok.

Ben doğal olarak bu yeni girişimciler ile kendi mesleğim olan koçluk arasında bir iş birliği olabilir mi diye düşündüm. Herhalde kısmen de olsa vardır. Bence böyle bir iş birliği mutlaka ve geniş çapta olabilmeli.

Günümüzde yazılım becerisi iş dünyasında ön plana çıkmış vaziyette ama gelecek yıllarda bu becerinin yanına empati, etkili iletişim, şefkat ve sevgi gibi diğer insani değerleri de yeniden eklemek zorunda kalacağız.

Start Up girişimcilerin de mutlaka koçluk desteğine ihtiyaçları olacağını düşünüyorum. Neyi neden yaptıklarını daha iyi anlamak, farkındalık kazanmak için böyle bir destek gerekecektir.

Günümüz Türkiye’sinde bir çok yeni Koç yetişiyor, koçların sayısı arttıkça onların mesleklerini icra edebilecekleri yeni alanlar yaratılması da daha çok önem kazanıyor.

Benim önerim şu:

Koçluk Dernekleri ve Start Up şirketlerinin bir araya gelsinler, birbirlerinin ihtiyaçlarını öğrensinler, ihtiyaç olabilecek iş birliği alanlarını tartışsınlar ve bu iş birliğinin yaratabileceği SİNERJİ üzerine projeler üretsinler.

Türkiye tüm olumsuz görüntülere rağmen ileri gitmeye devam edecek. Genç insanların yarattığı bir dip dalga günümüzün köhne siyasi kurumlarını değişime zorlayacak. Hiç bir şey olmasa bile her iki tarafta birbirinden bir şeyler öğrenecektir.

Ben ilk taşı atıyorum. İlgilenen Start Up şirketleri ile düşüncelerimi gönüllü olarak paylaşmaya ve tartışmaya hazırım. Koçluğun ne olduğunu, çalışanlara neler katabileceğini anlattığım bir sunumum var. Orada katılımcılardan birisine gerçek bir koçluk seansı yaparak pratikten teoriye koçluğu anlatıyorum.

Bu tartışmanın hepimiz için üçüncü boyut bir değer yaratacağına inanıyorum. İsteyen şirketler benimle özelden temasa geçebilirler.

Kısacası tatil diye geldim, deniz 10 adım yanımda ama huylu huyundan vazgeçmiyor, ben gene bir şeyler düşünmeye devam ediyorum ve diyorum ki:

Gelin birlikte düşünelim, birlikte yaratalım.

#startup #startupcompany #coaching #coaches

Kategoriler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir